Najcenniejsze składniki odżywcze warzyw

Najcenniejsze składniki odżywcze warzywDietetycy zalecają, aby każdy zdrowo odżywiający się człowiek zjadał się mniej więcej 1/2 kg warzyw. Jedzenie warzyw jest konieczne ze względu na cenne składniki odżywcze niezbędne dla zdrowia. Co tak naprawdę kryje się w warzywach? Jednym z najbardziej popularnych warzyw korzeniowych w polskiej kuchni jest marchew. Marchew dostarcza nam między innymi beta-karotenu, który następnie jest przez organizm przekształcany w witaminę A. Beta-karoten i witamina A zapobiegają chorobom nowotworowym, korzystnie wpływają na wzrok. Dodatkowo marchew zawiera regulujący przemianę materii błonnik oraz witaminę C- silny antyutleniacz. Kolejne popularne warzywo to pietruszka. Zarówno korzeń pietruszki, jak i jej natka pełne są witamin i składników mineralnych. Pietruszka jest źródłem witamin z grupy B i witaminy C. Dostarczają one także potasu, wapnia i żelaza. Warto wspomnieć także o pomidorach, które dostarczają nie tylko potasu i błonnika, ale są także najbogatszym źródłem likopenu. Znajduje się w nich również beta-karoten i witamina C.