Mięso

MięsoKomponując nasz codzienny jadłospis powinniśmy pamiętać, aby nie zabrakło w nim także produktów mięsnych. Mięso jest bowiem dla organizmu człowieka źródłem niezwykle cennych składników odżywczych, do których należą białko, minerały oraz witaminy. W przypadku niektórych chorób, np. wrzodów żołądka, miażdżycy, alergii pokarmowej, ważną rolę odgrywa nie tylko rodzaj mięsa, ale także sposób jego przyrządzenia. Warto także pamiętać, że nie każdy z dostępnych rodzajów mięsa charakteryzuje się takim samym zestawem składników odżywczych. Dodatkowo należy zwrócić uwagę na fakt, że niektóre gatunki mięsa są bardziej delikatne oraz zawierają mniejsze ilości tłuszczu. Warto także pamiętać, o odpowiednim przyrządzaniu i przyprawianiu potraw mięsnych. Osoby uskarżające się na wrzody żołądka, powinny unikać spożywania bardzo przyprawionych mięs, a w diecie osób cierpiących z powodu miażdżycy powinno znajdować się wyłącznie chude mięso. Kupując mięso powinniśmy zwracać dużą uwagę na jego walory odżywcze.